Honzíkův koláč s citronovým krémem

Seznam surovin

Na krém:

Na doplnění:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Nejdříve připravíme krém. Změklé máslo utřeme v míse na hladký krém a postupně do něj přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z citronu.

V další míse smícháme cukr, kukuřičnou mouku, pudinkový prášek a mleté mandle. Směs přimícháme do máslového krému a dobře promícháme. Postupně vmícháme vejce a nakonec rum a creme fraiche. Mísu s krémem zakryjeme fólií a krém necháme v chladničce hodinu odležet.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokapeme je polovinou citronové šťávy. Do hrnce nalijeme asi třičtvrtě litru vody, přidáme cukr, dřeň vyškrábanou nožem z rozkrojeného vanilkového lusku a zbytek citronové šťávy a přivedeme do varu. Vložíme jablka (měla by být zcela ponořená), hrnec odstavíme z ohně a jablka necháme ve vodě vychladnout.

Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a vykrojíme z něj kruh větší, než je forma. Těsto přeneseme do formy a přebytečné okraje odřízneme. Na dno rozetřeme dvě třetiny krému, na který položíme plátky toastového chleba a zalijeme je zbytkem krému. Navrch rozložíme odkapané plátky jablek a potřeme je rozpuštěným máslem. Okraje těsta potřeme rozšlehaným žloutkem, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180° C a pečeme asi 30 - 40 minut dozlatova (podle velikosti koláče).

Meruňkový džem rozehřejeme s trochou vody a přecedíme přes cedník. Potřeme jím povrch hotového koláče, ozdobíme ho trochou nastrouhané kůry a necháme zcela vychladnout.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...