Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Seznam surovin

Na marinádu:

Na omáčku:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Nejdříve připravíme marinádu. Vodu svaříme s octem a kořením a nálev necháme vychladnout. Oloupané cibule nakrájíme na kostičky a promícháme s nastrouhanou kořenovou zeleninou.

Odblaněnou a očištěnou kýtu omyjeme,osušíme, protkneme klínky slaniny a osolíme. Polovinu
zeleninové směsi rozložíme na dno nádoby. Na ni položíme kýtu, posypeme ji zbylou zeleninou, přelijeme vychladlým nálevem, nádobu uzavřeme a uložíme na 4 dny do chladu. Během této doby maso každý den otáčíme.

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, petržel, mrkev a celer nakrájíme nahrubo a vše osmahneme na másle dorůžova. Zeleninu přeložíme do pekáčku, položíme na ni odležené maso a kolem něj rozložíme zeleninu z marinády. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 110 minut doměkka.

Během pečení maso přeléváme výpekem, podléváme červeným vínem a masovým vývarem a pravidelně obracíme. Měkkou kýtu vyjmeme z pekáčku. Ze zeleniny odstraníme celé koření a zeleninu krátce rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem. Zalijeme ji smetanou, přidáme rozmíchanou zavařeninu a prošleháme. Je-li omáčka příliš řídká, zahustíme ji jíškou a za stálého míchání 8 minut provaříme. Omáčku dochutíme citronovou šťávou, solí a případně pepřem,
vložíme do ní maso nakrájené na plátky a necháme ho prohřát. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Hodnocení: 4,3/5

Hodnotilo: 3

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...