Jelení kýta v zelenině

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

4 dl vody s octem přivedeme k varu, vložíme pepř a bobkový list, převaříme a necháme vychladnout. Kýtu prošpikujeme proužky slaniny, 150 g očištěné zeleniny nastrouháme nahrubo a promícháme s 1 nakrájenou cibulí. Kýtu vložíme do kameninové nádoby, posypeme zeleninou a zalijeme vychladlým nálevem. Maso zakryjeme fólií a marinujeme v chladu 3 dny, přičemž je vždy po 12 hodinách obrátíme.

Na másle orestujeme dozlatova zbylou cibuli, přidáme zbylou nahrubo nastrouhanou zeleninu a opečeme dozlatohněda. Maso vyjmeme z nálevu, zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji a i s výpekem je vložíme do pekáčku. Přidáme orestovanou zeleninu, tymián, šalvěj, podlijeme troškou vína a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 2 hodiny doměkka. Maso během pečení přeléváme vypečenou šťávou, obracíme a podléváme vínem a vodou.

Hotové maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Vypečenou šťávu se zeleninou propasírujeme přes husté síto, dochutíme solí, brusinkovým kompotem, promícháme a krátce převaříme. Maso nakrájíme na plátky a prohřejeme v horké šťávě.

Poznámka k receptu

K pečínce podávejte zapečené smetanové brambory nebo bramborové noky.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...