Vepřová pečínka

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Pokud vám už maso nepřipravil řezník, nařežte ostrým nožem kůži a veďte dlouhé rovné řezy asi v půlcentimetrových rozestupech. Kůži otřete, osušte papírovou utěrkou a vetřete do ní hrst hrubé maldonské soli. Maso nechte při pokojové teplotě pár minut odpočinout.

2. Troubu předehřejte na 220 °C. Očistěte kořenovou zeleninu, nakrájejte ji na větší kusy a naskládejte do velkého pekáče. Přidejte neoloupané stroužky česneku a bylinky.

3. Maso zvažte, abyste mohli spočítat dobu potřebnou pro pečení. Počítejte na každých 500 g masa 25 minut + 25 navíc. Pokud chcete kousek propečenější, počítejte 30 minut na každých 500 g a k tomu 30 minut navíc. Máte-li maso s kostí, přidejte dalších pět minut, čili 35 na každých 500 g masa a 35 minut navíc. Tříkilový kus tedy budete péct asi 3 hodiny, respektive 3,5, pokud ho chcete více propečený, a 4 hodiny, pokud máte maso s kostí. Chcete-li dosáhnout precizního výsledku, použijte teploměr na maso: po upečení by vepřové mělo mít uvnitř 70 °C, má-li být upravené jako medium. Na 75 °C, pokud má být propečené.

4. Jakmile máte spočítanou dobu pečení, uložte maso na zeleninu do pekáče a dejte do trouby. Pečte je na 220°C 30 minut, v této fázi zaručí prudké pečení to, že se maso „uzavře“ a kůrka bude křupavá. Pak snižte teplotu na 160 °C. Jak dlouho to bude trvat, záleží na velikosti masa a vašem výpočtu. V polovině pečení podlijte pečínku skleničkou bílého vína.

5. Propečení masa vyzkoušejte buď teploměrem, nebo použijte jednoduchý trik: z boku do masa zapíchněte nůž. Pokud vytéká bezbarvá šťáva, je pečínka hotová, vidíte-li krev, nechte maso chvíli v troubě.

Poznámka k receptu

Úspěch tohoto receptu závisí na kvalitě masa, takže kupte to nejlepší. Jako příloha se hodí mrkev s badyánem, pečené brambory a batáty.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...