PEČENÁ JEHNĚČÍ KÝTA

Seznam surovin

Omáčka:

Příloha:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Rozdrťte 6 stroužků česneku, rozmarýn a mátu nasekejte, přidejte velkou špetku soli, lžíci olivového oleje a promíchejte.

2. Kýtu omyjte a okrájejte z ní kousky tuku a blan. Není ale třeba ji odblanit docela, potřebujete, aby držela dobře pohromadě. Pak ji v místě, kde se spojují svaly, podélně rozřízněte až ke kosti a kost vykrojte.

3. Rozkrojte citron a maso uvnitř i vně jím potřete, trochu šťávy můžete do masa i vymačkat. Pak do vnitřní části vmasírujte česnekovo-bylinkovou směs a kýtu svažte provázkem tak, aby držela dobře pohromadě a směs zůstala uvnitř.

4. Troubu vyhřejte na 220 °C, celou kýtu osolte, dejte do pekáče, podlijte několika lžícemi vody, přidejte rozkrojené palice neoloupaného česneku a dejte péct. Doba pečení je velmi důležitá, maso by mělo uvnitř zůstat růžové a šťavnaté – na každých 500 g počítejte 15 minut pečení. K tomu připočtěte ještě 20 minut a máte celkový čas.

5. Rozinky namočte do vína. Kuskus krátce orestujte na dvou lžících rozpáleného olivového oleje, zalijte horkým vývarem, minutu provařte, stáhněte z ohně, přiklopte a nechte 20 minut nasáknout tekutinu. Cibuli očistěte, nakrájejte na klínky a na mírném plamenu restujte na zbylém olivovém oleji. Pomalou úpravou by neměla zezlátnout, ale zkaramelizovat. Hotový kuskus načechrejte vidličkou a smíchejte s cibulí a rozinkami a případně dosolte.

6. Mátu nasekejte, smíchejte s jogurtem, osolte, dochuťte hrubě mletým pepřem, citronovou šťávou, trochou olivového oleje a promíchejte. Přidat můžete i kůru z citronu. Upečenou kýtu nechte alespoň 10 minut odpočinout, ideálně na mřížce. Maso se zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Kýtu krájejte na plátky a podávejte s mátovou omáčkou a kuskusem. FOTO A DEKOR STYLING DE

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...