Špenátová roláda

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Špenát důkladně operte, pokud má větší listy, odstraňte řapík a listy nahrubo pokrájejte. Pokrájený špenát dejte do mísy, zalijte vroucí vodou a nechte pár minut zavadnout, pak vodu slijte. Špenát nechte zchladnout a rukama důkladně vymačkejte veškerou tekutinu, zbytečně by ředila těsto a museli byste přidávat mouku.

2. Důkladně vyždímaný špenát rozmixujte najemno, měl by mít konzistenci pyré. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Rovnou si ještě jeden papír ustřihněte a odložte stranou, později ho budete potřebovat.

3. Oddělte bílky od žloutků, bílky osolte a vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky přidejte ke špenátu, osolte a opepřete. Do sněhu opatrně stěrkou vmíchejte mouku – pracujte pomalu a opatrně, aby hmota zůstala nadýchaná. Pokud by sníh spadl, roláda by po upečení ztvrdla a nešla srolovat. Poté do sněhové hmoty přidejte špenát rozmíchaný se žloutky a krouživými pohyby ho zapracujte do těsta. Na připravený plech nalijte těsto, rovnoměrně jej rozetřete, nejlépe dortovou špachtlí. Dejte do vyhřáté trouby a pečte 10 minut. Upečené těsto by mělo být na dotyk pružné.

4. Zatímco se peče těsto, připravte náplň. Philadelphii rozmíchejte v misce, osolte, opepřete a přilijte citronovou šťávu. Přidejte nasekanou pažitku (část si můžete nechat na ozdobu) a nechte vychladit v lednici. Pinie na suché pánvi opražte dozlatova.

5. Hotový špenátový piškot vyjměte z trouby a překlopte na čistý pečicí papír. Papír, na němž se těsto peklo, opatrně pomalým pohybem stáhněte. Ještě teplý plát těsta pomocí čistého pečicího papíru opatrně zarolujte a nechte vychladnout.

6. Vychladlý korpus opatrně rozviňte (nesnažte se ho zcela narovnat) a rovnoměrně potřete připraveným krémem. Trochu krému si nechte stranou na závěrečné dozdobení. Na vrstvu krému naskládejte kousky lososa a pevně zarolujte, rukama roládu dostatečně utahujte, aby mezi vrstvami nebyly vzduchové bubliny. Hotovou roládu vložte do lednice a nechte vychladit.

7. Povrch rolády potřete zbylým krémem, posypte nasekanou pažitkou a opraženými piniemi. Konce odkrojte, aby při podávání roláda hezky vynikla na řezu.

Poznámka k receptu

Čerstvý špenát má jedinečnou chuť, po zimě vám navíc dodá spoustu potřebných vitaminů. Nadýchané piškotové těsto, uzený losos a krémový sýr spolu dokonale ladí a vytvářejí dokonalou jarní kombinaci. A to nejlepší? I když se roláda tváří jako mistrovské dílo, její výroba vůbec není složitá.

Hodnocení: 3,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 3

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...

Přečtěte si jinde