KRÉMOVÁ VANILKOVÁ ZMRZLINA S BAZALKOVOU OMÁČKOU

Seznam surovin

Omáčka:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Do rendlíku vlijte polovinu smetany, plnotučné mléko, cukr, semínka z vanilkového lusku i prázdný lusk. Přiveďte směs k varu a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak ji stáhněte z plotny a nechte alespoň 1 hodinu odležet, aby semínka i lusk pustily maximum chuti.

2. Z rendlíku vyjměte prázdný lusk a přilijte zbylou smetanu. Znovu směs pomalu přiveďte k varu. Mezitím v misce metličkou rozšlehejte žloutky. Za stálého šlehání k nim tenkým pramínkem přilévejte asi ½ vroucí smetanové směsi. Tím se žloutky „osmělí“ a při vaření se nesrazí. Přelijte žloutkovou směs zpět do rendlíku ke smetaně a na mírném ohni a za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne – poznáte to tak, že když po vařečce přejedete prstem, zanechá ve směsi jasnou stopu a nemá tendenci se slévat zpět. Pokud máte kuchyňský teploměr, můžete si pomoct měřením teploty, měla by být 77–79°C. Hotovou směs vychlaďte a zmrazte ve zmrzlinovači.

3. Připravte omáčku: otrhejte bazalkové listy, vsypte je do vroucí vody a asi 20 vteřin blanšírujte. Pak je slijte a okamžitě zchlaďte ve studené vodě, aby se zastavil zbytkový var. Pak je důkladně osušte a rozmixujte s polovinou smetany dohladka. Zbylou smetanu přiveďte k varu a přelijte přes nasekanou čokoládu. Nechte chvilku stát a pak metličkou prošlehejte, abyste získali hladkou směs. Nechte ji chvilku zchladnout a smíchejte s bazalkovou smetanou. Zmrzlinu podávejte posypanou mandlemi, lístky bazalky a přelitou omáčkou

Poznámka k receptu

Francouzský styl, tedy základ se žloutky, je nejpracnější, zaručí ale nejkrémovější a nejhebčí zmrzlinu, jaká může být.

1 LITR CHLAZENÍ PŘES NOC, MRAŽENÍ 45 MINUT

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...