Štýrský závin

Seznam surovin

  • máslo 30 gramů (rozpuštěné na potření )

Na těsto:

Na náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Hlávku zelí uvaříme v osolené vodě, necháme ji vychladnout a pak nakrájíme na nudličky. Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli zesklovatíme na oleji, vmícháme mleté maso a na malé kostičky nakrájenou papriku a orestujeme. Směs ochutíme majoránkou, kmínem a pepřem, osolíme, vmícháme do ní zelí a necháme vychladnout.

Jeden připravený plát těsta položíme na pracovní desku, střed posypeme strouhankou a na ni rozložíme zelnou nádivku. Pokapeme ji polovinou smetany rozšlehané s vejcem, těsto přeložíme přes nádivku, okraje smáčkneme a podložíme pod závin. Přeložíme ho na plech vyložený papírem na pečení a stejným způsobem připravíme i druhý závin.

Oba záviny vložíme do trouby vyhřáté na 175°C a pečeme 35 - 40 minut dozlatova. Ihned po vyjmutí z trouby potřeme záviny rozpuštěným máslem.

JAK PŘIPRAVIT TAŽENÉ TĚSTO:
Mouku prosejeme do mísy, přidáme vejce rozmíchané ve vodě, olej, ocet a sůl. Vše promícháme a připravíme středně husté vláčné těsto.Z těsta utvoříme bochánek, zakryjeme ho teplou nádobou (hrncem nebo mísou) a necháme 30 minut odpočinout.Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na pomoučené utěrce na plát. Podložíme ho rukou (dlaní dolů) a vytáhneme opatrně prsty na co nejtenčí plát. Těsto by mělo být tak tenké, abychom přes něj viděli utěrku.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...