Rumové blumy na vdolkách

Seznam surovin

Na rumové blumy:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku, do středu rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a vlažného mléka, mísu zakryjeme a necháme vzejít kvásek. Pak přimícháme zbylé mléko, cukr, vejce, rozpuštěné vlažné máslo a sůl a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Z vykynutého těsta pomocí pomoučené lžíce vykrajujeme bochánky, které rozložíme na plech vyložený papírem na pečení. Trochu je zploštíme prsty, potřeme na povrchu rozpuštěným tukem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak je vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 35 – 40 minut dozlatova.

Omyté blumy vypeckujeme, nakrájíme na menší kousky, vložíme do kastrůlku, podlijeme rumem a podusíme asi 15 minut. Do rozvařeného ovoce vmícháme marmeládu a cukr a ještě povaříme do zhoustnutí.

Upečené vdolky vyjmeme z trouby a necháme prochladnout. Pokud při pečení na povrchu popraskaly, vůbec to nevadí. Dříve to bývalo dokonce tradicí. Kastrůlek s horkými uvařenými rumovými blumami uložíme v teple, aby nevychladly.

Jakmile vdolky prochladnou, rozdělíme na ně lžičkou horké blumy, poprášíme je moučkovým cukrem a ihned podáváme. Zbylé rumové blumy nalijeme do misky a podáváme společně s vdolky, aby si každý mohl na vdolky podle chuti ještě sladkou omáčku přidat.

Poznámka k receptu

Kdo to má rád, může připravené vdolky ještě posypat nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo ozdobit kopečkem smetany.

Rumové blumy jsou vynikající i místo marmelády třeba na palačinky nebo lívance.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...