Mousse (pěna) z bílé čokolády se šampaňským

Seznam surovin

Oplatky:

Mouse:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Na pěnu nechte ve vodě nabobtnat želatinu. Smetanu ušlehejte dotuha. Čokoládu nechte rozpustit nad párou.

2. Stále nad párou ušlehejte čokoládu se šampaňským, žloutkem, s želatinou a nakonec se šlehačkou na hladký krém.

3. Hmotu naplňte do cukrářského nebo silného plastového sáčku, upěchujte ji a sáček pevně zavažte. Odstřihněte spodní roh.

4. Naplňte připravené misky (Martin připravil více porcí). Misky postavte na tác či plech a dejte na 3 hodiny do mrazáku (na –18°C).

5. Mezitím si připravte oplatky. Cukr dejte do kastrůlku se 150ml vody a uveďte ho do varu. Vařte bez míchání, až bude cukr takzvaně na řetízek (profesionální cukráři k tomu používají drátěné očko, kterým naberou trochu rozvaru a zafoukají do něj. Cukr svařený na tento stupeň pak vytvoří zřetězené bublinky).

6. Oplatky: Z bílku vyšlehejte tuhý sníh.

7. Za stálého šlehání do něj přilévejte cukrový rozvar, až vznikne pevný, kompaktní sníh. Šlehejte tak dlouho, až hmota vychladne.

8. Hmotu rovnoměrně rozestřete (nejlépe pomocí plochého paletovacího nože) na plech vyložený pečicím papírem.

9. Rovnoměrně ji posypte růžovým pepřem a asi 40 minut pečte (spíš sušte) při 90°C, až těsto zpevní a lehce zezlátne.

10. Z mrazáku vyjměte misky se ztuhlou pěnou a jejich okraje objeďte nožem. Na chvilku je postavte do horké vody.

11. Plát sněhového těsta rozlámejte.

12. Pěnu vyklopte na talířek a ozdobte kousky oplatek, malinami a oříšky.

Poznámka k receptu

Hebká pěna ovoněná šampaňským se na jazyku jen rozplývá. Stejně je to i s křehounkými sněhovými oplatkami. Maliny vše dotvoří na božský celek!

Martin Pokorný je v české cukrařině pojmem. Dnes je tzv. chocolatierem. Z čokolády umí vykouzlit naprosto všechno (třeba tuto lahodnou pěnu), ale peče i klasické cukroví a moučníky. www.monchocolatier.cz

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...