RYBÍ POLÉVKA I

Seznam surovin

Vývar:

Dokončení:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Omyjte hlavu, odstraňte žábry s očima a dejte ji společně s kostrou, ocasem a ploutvemi do hrnce se studenou vodou. Oloupejte cibuli, celer, mrkev a petržel, nakrájejte je na větší kostky a přidejte do hrnce. Přiveďte k varu, osolte, seberte pěnu a přidejte koření. Stáhněte plamen na minimum a hodinu vařte. Asi 20 minut před koncem varu přidejte k vývaru rybí maso a nechte pomalu táhnout.

2. Zatímco se připravuje vývar, předehřejte troubu na 180 °C a připravte krutony k podávání. Nakrájejte housky na malé kostičky, nasypte je do pekáčku a nahoru přidejte plátky másla (mělo by stačit 100 g). Vložte do trouby a pečte dozlatova.

3. Vyjměte maso z vývaru, odložte stranou, a až vychladne, nakrájejte ho na kostičky. Vývar přeceďte přes husté síto a nechte lehce zchladnout. Kořenovou zeleninu na polévku oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Ve velkém hrnci rozpusťte zbylé máslo, přidejte nastrouhanou zeleninu a nechte zezlátnout. Poprašte zeleninu moukou, promíchejte a zalijte vývarem. Rozmíchejte mouku ve vývaru, přikryjte pokličkou a nechte 15 minut vařit na nejnižším plamenu. Ke konci varu přidejte rybí maso a zalijte polévku smetanou. Ochutnejte, dosolte, přidejte bílý pepř a nasypte do polévky najemno nakrájenou petrželku.

Poznámka k receptu

Tahle polévka bude chutnat i těm, kdo si na ryby moc nepotrpí – vývar s masem, zeleninou a smetanou totiž sází na jemné chutě. Pokud toužíte i po jikrách a mlíčí, uvařte je zvlášť, na rozdíl od zbytku kapra jim stačí jen 15 minut varu, aby byly „akorát“.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...