Pečený bažant se slaninou

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Aby se nám bažant lépe špikoval, necháme slaninu nejprve ztuhnout v chladu. Pak tři čtvrtiny slaniny nakrájíme šikmo na malé klínky. Vsuneme je do připavených otvorů na prsou a stehnech (na špikování můžeme použít i speciální špikovací jehlu). Pak stehna svážeme k sobě kuchyňským provázkem.

V pekáčku rozehřejeme máslo a zbylou slaninu nakrájenou na nudličky, přidáme drobně nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme pepř a nové koření a vložíme bažanta prsíčky dolů.
Bažanta poklademe větvičkami tymiánu, podlijeme trochou vývaru a pečeme 30 minut při 170 °C. Pak ho obrátíme a dopečeme doměkka a dozlatova (asi 30 – 60 minut). Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.

Z upečeného bažanta odstranímee provázek na stehnech a naporcujeme ho. Z vypečené šťávy odstraníme koření, případně ji ještě zaprášíme lžící hladké mouky, zředíme troškou vlažné vody a povaříme.

Bažanta rozdělíme na talíře, přelijeme šťávou a podáváme s vařenými nebo opečenými bramborami či dušenou rýží a kompotem.

Poznámka k receptu

Bažanta podlévejte vždy jen troškou vývaru. Měl by se péct, ne dusit nebo vařit ve šťávě.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...