Kebab, akroška a chlebové placky

Seznam surovin

Kebab:

Chlebové placky:

Agroška:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. V míse hněťte všechny suroviny na kebab a trochu vody tak dlouho, až se z masa uvolní bílkovina (směs bude krásně kompaktní).

2. Ze směsi pak formujte asi 10 šišek (přibližně 17cm dlouhých), které podélně napichujte na špíz a grilujte (nebo opékejte na litinové grilovací pánvi).

3. Podávejte s chlebovými plackami, plátky cibule a se spoustou petrželové natě a také s osvěžujícím nápojem – akroškou.

4. Chlebové placky: Mouku smíchejte se 100ml mléka (případně vody či jogurtu, který způsobí, že placky budou velmi jemné) a se solí. Na závěr do směsi přilijte olej a vypracujte těsto, které by mělo být pružné a vláčné. Nechte ho aspoň půl hodiny odpočinout. Poté z něj vytvořte váleček, který rozdělte na 12 kousků. Každý kousek rozválejte na co nejtenčí placku. Nasucho je opékejte na velmi rozpálené pánvi s nepřilnavým povrchem (nejlépe litinové), z každé strany 1 až 2 minuty. Placky by se měly krásně nafouknout a být uvnitř duté.

5. Akroška: Jogurt smíchejte s najemno nasekaným koprem, plátky okurky a se špetkou soli. Podle potřeby nařeďte vodou nebo ledovou tříští. Nápoj by měl mít přibližně konzistenci kefíru.

TIP: Skvělé kebaby (a samozřejmě také další gruzínské speciality) můžete ochutnat v Polévkárně paní Mančo, kterou najdete v pražském Karlíně.

Poznámka k receptu

Gruzínský kebab se připravuje z kvalitního, mírně prorostlého hovězího. Je proto krásně šťavnatý. Jako příloha s ním dobře ladí nasucho opečené chlebové placky a osvěžující jogurtový nápoj zvaný akroška. Vyzkoušejte!

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...