Golubce

Seznam surovin

Na náplň:

Na omáčku:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Očištěnou hlávku zelí povaříme ve vodě na mírném ohni 4 - 5 minut, scedíme a zelný vývar si ponecháme stranou. Hlávku zchladíme ve studené vodě, rozebereme ji na listy a na papírové utěrce je necháme oschnout. Tuhou část každého listu opatrně rozklepeme nebo vyřízneme a listy zatím odložíme stranou.

Mleté maso promícháme s vařenou rýží a nasekanou petrželkou, osolíme, opepříme a vmícháme vejce.

Listy zelí osušíme, rozložíme je na prkénko a na každý list položíme váleček utvořený z masové směsi. Kraje listu přehneme přes maso a list srolujeme. Závitky naskládáme do kastrolu vymazaného částí sádla a mírně je podlijeme vývarem ze zelí. Dusíme pod pokličkou 20 minut a podle potřeby podléváme vývarem ze zelí.

Oloupanou a nadrobno nasekanou cibuli zpěníme na zbylém rozehřátém sádle, přidáme protlak, podlijeme 2,5 - 3 dl vývaru ze zelí a rozmícháme. Směs osolíme, přelijeme s ní golubce tak, aby byly ponořené, a zvolna dusíme 35 minut. Na závěr do omáčky vešleháme smetanu, prohřejeme a ochutíme octem a cukrem. Podáváme s chlebem nebo rýží.

Poznámka k receptu

Petrželku můžete nahradit koprem. Golubce lze dusit také v troubě, nepřipálí se.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 2

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...

Přečtěte si jinde