JEHNĚČÍ PO ALEXANDRIJSKU

Seznam surovin

Rýže:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Cibuli nakrájejte na silnější klínky, mrkev a petržel šikmo na silnější kolečka, celer na kostky. Ve velké pánvi rozpalte olej a zeleninu po částech zprudka orestujte a pak ji vsypte do pekáče.

2. Kýtu očistěte, osolte, opepřete a také zprudka ze všech stran opečte na rozpáleném oleji. Pak ji posypte koriandrem a skořicí a přidejte do pekáče k zelenině. Podlijte bílým vínem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 1–1,5 hodiny doměkka.

3. Když je kýta téměř hotová, připravte rýži. Rozinky namočte do vody, lískové ořechy nasekejte nahrubo, plátky mandlí opečte na suché pánvi. V hrnci rozpalte olej a opečte na něm propláchnutou rýži. Když lehce zprůhlední a začne praskat, zalijte ji 1 litrem vody, osolte a uvařte doměkka. Pak ji slijte, vraťte do hrnce a vmíchejte okapané rozinky a nasekané ořechy. Přiklopte a nechte ještě 10 minut dojít. Pak vmíchejte opečené mandle a podávejte s upečeným masem a zeleninou.

Poznámka k receptu

Tenhle recept se bratr Aleš naučil od egyptských křesťanek a oblíbil si ho pro kořeněné maso i neobvyklou přílohu. V klášteře ho jedí o svátcích a místo jehněčí kýty často připravují i skopovou.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...