Pečené kuře s česnekem a rukolou

Seznam surovin

Na kuře:

Na zálivku:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Česnek rozdělíme na stroužky, nasypeme je neoloupané do pekáčku, pokapeme polovinou oleje, osolíme a opepříme.

Kuře omyjeme, osušíme, položíme na prkénko prsíčky dolů tak, aby biskup byl dále od nás a širší část směřovala směrem k nám, ostrým nožem nakrojíme kůži a maso kolem kloubů stehen a kosti vytočíme z kloubů. Kuře položíme prsíčky nahoru, dlaněmi udeříme na prsa, abychom zlomili prsní kosti a kuře zploštili, a křídla zastrčíme pod kuře. Potřeme ho zbylou polovinou oleje, osolíme, opepříme a položíme na plech s česnekem. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 1 hodinu (během pečení kuře podle potřeby podléváme trochou horké vody a přeléváme výpekem). Pak česnek, který je pod kuřetem, odsuneme na stranu pekáčku a kuře pečeme ještě asi 30 minut, dokud nemá zlatavou kůrku.

Zatímco se kuře peče, připravíme zálivku. V misce smícháme jemně nasekanou rukolu, citronovou šťávu a olivový olej, zálivku osolíme a opepříme.

Upečené kuře potřeme připravenou zálivkou a podáváme ho spolu s pečeným česnekem.

Poznámka k receptu

Výbornou přílohou ke kuřeti je čerstvá bageta, na kterou si můžete namazat vymačkaný obsah pečených stroužků česneku a zbytek rukolové zálivky. Nebo si ke kuřeti uvařte nové brambory a místo, abyste je posypali nasekanou petrželkou, je promíchejte se zbylou rukolovou zálivkou.

Pokud byste chtěli pečení urychlit, rozkrojte kuře před pečením na půlky a zatlačte na každou z vrchní strany dlaní, abyste je zploštili.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...