Rozmarýnová focaccia

Seznam surovin

Na těsto:

Kromě toho:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Do mísy nasypeme chlebovou a hladkou mouku, přidáme vlažnou vodu, droždí a špetku soli a hněteme asi 5 – 10 minut, až vznikne hladké těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut, až zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto přeneseme na menší hlubší plech lehce vymazaný olejem a pomocí dlaně ho rozprostřeme po celé ploše ve vrstvě silné asi 2,5 cm (díky mačkání těsto zbavíme přebytečného vzduchu). Prstem do těsta uděláme důlky hluboké asi 1 cm, zakryjeme ho utěrkou a necháme ještě 20 – 40 minut kynout.

Povrch těsta potřeme olivovým olejem, posypeme ho hrubou solí a rozmarýnem, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 25 minut.

Poznámka k receptu

Focacciu můžete různě obměňovat a vylepšovat: ...cibulkou 2 na kolečka nakrájené červené cibule pozvolna orestujte s trochou soli a pepře na lžíci oleje (trvá to asi 12 minut), dochuťte 2 lžičkami balzamikového octa a rozložte spolu s plátky sýru Pecorino na těsto před pečením. ...citrony Těsto před pečením obložte plátky sýru Pecorino a tenkými kolečky citronu, posypte rozmarýnem a solí a pokapejte olivovým olejem. ...rajčaty Těsto před pečením obložte plátky mozzarelly a kolečky rajčat.

Nebo si k focaccie připravte bylinkovou pomazánku: Utřete 50 g měkkého másla se 100 g lučiny, 100 g měkkého tvarohu a 80 g taveného smetanového sýru. Přidejte jednu očištěnou a jemně nastrouhanou mrkev, nadrobno nakrájenou bílou část z jedné jarní cibulky (nať si můžete nechat na posypání), 2 lžíce jemně nasekané pažitky, petrželky a řeřichy, jeden utřený stroužek česneku, jednu oloupanou a nadrobno nakrájenou červenou cibuli a půlku červené papriky nakrájené nadrobno. Pomazánku ochuťte solí a pepřem, dobře promíchejte a nechte vychladit.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...

Přečtěte si jinde