Gurmet 9/2016

Gurmet 9/2016

Co najdete v aktuálním vydání

Mladý a neklidný. Takový je Přemek Forejt. Chtěl být hercem, ale dnes je jeho jevištěm otevřená kuchyně, v níž vaří hostům přímo před očima. Jeho recepty jsou mladistvé, neotřelé a odvážné a vy si je budete moct připravit i u vás doma. Vypravili jsme se do lesa na borůvky, udělali piknik u rybníka, uvařili parádní balkánské recepty, mysleli na návrat dětí do školy a vařili s levandulí jak naslano, tak samozřejmě nasladko.

Toto a spoustu dalších receptů, zajímavého čtení a tipů na vás čeká v zářijovém Gurmetu, ve kterém naleznete ty nejlepší, námi vyzkoušené recepty a spoustu zajímavého čtení (v prodeji od 16. srpna).

V devětadvaceti letech šéfuje Přemek Forejt olomoucké Entrée, restauraci, jež vznikla přestavbou někdejší operety a kde z obyčejných surovin, jako je cibule, brambory nebo křen, vznikají neobyčejná jídla. Entrée je jedním z nejpozoruhodnějších nových podniků a důkazem, že svěží vítr vane i za hranicemi Prahy či Brna. Přemek Forejt však zůstává na zemi. „Jsme zatím pořád banda mladých smradů a před námi je plno práce,“ říká šéfkuchař, jenž nerad přešlapuje na místě.

Odcházející léto si zaslouží pořádnou rozlučku. Vezměte přátele, deky a dobroty podle našich receptů. Jsou letně lehké a nejlíp chutnají na trávě. Jejich příprava nezabere moc času a odbude se předem. Na pikniku se už jen odpočívá, jí, pije, sní a vykládá. Aspoň tak to děláme my v Gurmetu.

Konec prázdnin je náročné období pro děti i rodiče. Opět se rozjíždí koloběh kroužků, povinností a úkolů, ačkoli mysl je stále zapnutá v modu letního lenošení. Vhodně zvolený jídelníček dokáže povzbudit mozek, tělo napumpovat energií a všechno zvládnout bez pocitu štvance. Mysleli jsme nejen na školní svačiny, ale i jídla, která si s chutí dají všichni členové rodiny.

Zajeli jsme do Bezděkova u Úsova, kde Lukáš a Veronika pěstují levanduli a připravili z ní recepty, které vám ukáží, že levandule hraje skvělou a nezastupitelnou roli nejen ve sladké, ale i ve slané kuchyni.

Připravili jsme pro vás borůvky v letní lehké úpravě. Limetkový cheesecake s borůvkovým swirlem a borůvkovou granitu zvládnete levou zadní, teď už jen zbývá vyrazit do lesa a modré kuličky ručně otrhat.

Zářijová Výzva pro odvážné, kavárenská klasika, dort Harlekýn, potěší všechny bez rozdílu. Ti mladší ochutnají to, o čem starší básní a ti si zase zavzpomínají, jak dříve dezert opravdu chutnal. Pusťte se do pečení podle našeho receptu, dort ozdobte, vyfoťte, pošlete nám fotku a získejte parádní výhru - robot Sencor z nové pastelové barevné řady. Uzávěrka je tentokrát 31. srpna.