Pokud se vám tato zpráva nezobrazí správně, klikněte zde.

Grilovaná asijská makrela

Mořské pro vegetariány pro diety pro diabetiky pro děti pro alergiky na mléko
Grilovaná asijská makrela

Porce: 4

makrela 4 kusy

víno bílé 100 mililitrů (suché)

šťáva limetková 4 kusy

sójová omáčka 2 lžíce

olej olivový 4 lžíce

koriandr 1 hrst (čerstvý)

limetka (k podávání)

1. V misce smíchejte víno, limetovou šťávu, sójovou omáčku, olivový olej a polovinu nasekaného koriandru. Makrely na několika místech jemně nařízněte a naskládejte je do zapékací mísy. Přelijte je marinádou a uložte na 30 minut do lednice. Po 15 minutách je obraťte.

2. Rozpalte gril, mřížku potřete olejem nebo špekem. Ryby vyjměte z marinády, nechte okapat a ogrilujte, mělo by to stačit asi 5 minut z každé strany.

3. Mezitím přelijte marinádu do rendlíku, přiveďte k varu a odstavte. Každou rybu přelijte svařenou marinádou, zasypte zbylým koriandrem a podávejte.

reklama
Zlatavé kuličky z krůtího masa s petrželovým pestem a smetanou jdou parádně k sobě. Někomu stačí jako příloha jen kousek bílého chleba, my si je s Kateřinou Winterovou rádi smícháme s těstovinami. Jako sladkou tečku si připravte skvělé šťavnaté muffiny, ve kterých se snoubí sladká chuť šťavnatých broskví s nakyslými kuličkami červeného rybízu. Snadno je zabalíte na výlet na kole nebo na piknik k řece. Tyto a spoustu dalších receptů naleznete v letním dvojčísle Gurmetu - v prodeji od 16. května do 15. srpna.
Masové koule s petrželovým pestem a těstovinami

Masové koule s petrželovým pestem a těstovinami

Muffiny s broskvemi a rybízem

Muffiny s broskvemi a rybízem

Gurmet 12/2016

Vytiskněte si náš recept jako nákupní seznam.

Mléko - při vaření nepřeteče Mléko - při vaření nepřeteče
Hořčice Hořčice
Mléko - aby se nepřipálilo Mléko - aby se nepřipálilo
Pivo - použití v kuchyni Pivo - použití v kuchyni

Milé čtenářky a milí čtenáři, zažít léto jinak lze samozřejmě i díky výpravám do dálek. Rádi kloužeme očima po kontuře Alp nebo indonéských, stále nevyhaslých sopek, bosými chodily chytáme pěnu vln Jadranu nebo Bengálského zálivu, a hlavně všude okoušíme nezvyklé či jindy málo dostupné chutě. A často si je pak v podobě balíčků koření či různých artefaktů méně či více vhodných k vaření vozíme domů, abychom prázdniny zažili třeba v říjnu. To, že něco takového dnes můžeme, je k nezaplacení. Díky koloběhu času nyní zase vstupujeme do období tepla a hojnosti. Pojďme opět sbírat letní vzpomínky, ať jsme u táboráku na Šumavě, nebo na rybím trhu v Portugalsku. Jde to skvěle, zvlášť bez televize, internetu a smartphonu. Ale podle mě ne bez skvělého jídla. A proto dobrou letní chuť. Johana Grohová šéfredaktorka

Newsletter obsahuje komerční sdělení. V případě, že si nepřejete newslettery dostávat, můžete se z jejich odběru odhlásit.