Restaurant Slowpec: Jídlo chce svůj čas

Kontakt

Adresa

Líšnice 9
252 10 Mníšek pod Brdy

Telefon

602 225 656

Otevírací doba

ST–PA16.00–22.00
SO–NE11.30–22.00

Webové stránky

Popis restaurace

Dvanáct hodin konfitovaná kachna, nebo o čtyři hodiny déle tažená kližka? V restauraci Slowpec v Líšnici se nespěchá.

Název rodinného podniku v Líšnici nedaleko Prahy si pohrává se slovy „slow“ a „pec“. Většina pokrmů se tu skutečně připravuje pomalu a dlouho a následně se dopéká v peci. Tenhle přístup k jídlu je jen jedním z mnoha důvodů, proč se úhledná restaurace stala oblíbeným cílem pražských gurmánů.

Interiér je jednoduchý, dřevo, cihly a na stěnách fotografie předků. Místnosti dominuje originální krb ze svařovaných železných plátů, společné dílo místního sochaře a pana domácího. To největší překvapení ale na talířích roznáší komunikativní a milý personál.

Zdejší jídlo je vlastně dost jednoduché, minimálně na první pohled, na první zakousnutí ovšem spouští stavidla chuťové fantazie. Při pomalém vaření nepřicházejí suroviny o chuť, ta zůstává uvnitř a koncentruje se, maso nedegraduje, uchovává si kromě chuti i šťavnatost a strukturu.

Dlouho a pomalu

„Maso často konfitujeme nebo připravujeme metodou sous vide, vaří se ve vakuu, dlouho a při velmi nízkých teplotách,“ líčí mi Kateřina Abtová, spolumajitelka Slowpece. Ani se nechce věřit, že se většinu života věnovala plánování marketingových a komunikačních strategií.

K dobrému jídlu ale měla vždycky blízko, její rodiče vedli v devadesátých letech velmi oblíbený penzion Spálený mlýn. Když se pak s manželem a několika přáteli rozhodla otevřít vlastní restauraci, věděla, do čeho jde.

Jako doma

„Vaříme tak, jak bychom vařili pro sebe,“ vysvětluje Kateřina. Všechna jídla, která se tu podávají, umí uvařit, každý pokrm jí prošel rukama a absolvoval náročné testování, než se ho v kuchyni ujal profesionální kuchař. Ten ale musel odpřisáhnout, že zapomene na kuchařskou machu a bude vařit podomácku.

Domácký je i přístup k surovinám, pro jehněčí si chodí majitelé na vlastní dvorek, pro drůbež a hovězí jezdí na ekofarmu do Trněného Újezdu. O tom, že Slowpec obstála v roční zkoušce, svědčí i fakt, že v létě k restauraci přibyly i pokojíky na přespání. Zdejší jídlo prostě chce svůj čas.

Aktuální menu najdete na facebooku.

Autor: Darina Křivánková

Ochutnejte

Zauzená šunka z čerstvého kapra s křenovým krémem ... 95 Kč
Pomalu tažená hovězí oháňka na bílém víně s rajčaty a parmazánem, bílý domácí chléb ... 265 Kč
Domácí jehněčí klobásky se sušenými rajčaty a tymiánem, ratatouille a opečené grenaille brambory ... 225 Kč

Komentáře k restauraci

Načítám komentáře...

>