Usedlost Na Stodolci: Romantika severu

Kontakt

Adresa

Usedlost Na Stodolci čp. 40
407 44 Dolní Chřibská

Telefon

412 381 028

Otevírací doba

PO–ČT a NE11.00–23.00
PÁ a SO11.00–24.00
(22.–25. 12. a 7.–28. 1. zavřeno)

Webové stránky

Popis restaurace

Penzion s restaurací je ideálním místem, odkud se vydat po Českém Švýcarsku. Ale vaří tu tak dobře, že se vám ven ani nebude chtít.

Citlivě zrekonstruovaný statek, malebná kopcovitá krajina, v ohradě koně a kozy, na zápraží koťata... Romantika jako řemen. Dolní Chřibská sice působí jako vesnice na konci světa, ale lidé sem váží cestu z daleka, jen aby si dali zdejší hovězí líčka na červeném víně, vepřovou panenku na liškách nebo lívance tří chutí.

Na Stodolci si potrpí na jednoduchost a kvalitu, spoustu jídel připravují ze surovin v biokvalitě, leccos si vyrábějí sami, třeba borůvkovou marmeládu nebo pampeliškový med. Majitel Matěj Kudla je sice Pražák, ale restauraci vede „totálně lokálně“. Takže se může stát, že na talíři dostanete maso, které se ještě nedávno páslo na protějším kopci.

Od okolních farmářů

Spolupráce s okolními farmáři, výrobci sýrů nebo uzenáři není jen módní gesto, ale smysluplná podpora kraje a zdejších lidí. Doporučuji odlepit se od stolu alespoň na krátkou procházku - třeba do Studeného nebo Na Tokáň. Nebo si půjčte koně a vyrazte po hypostezce - a zjistíte, o čem je řeč.

Zdejší fotogenická příroda, která často hraje ve filmech, poměrně ostře kontrastuje s nijak lehkým životem usedlíků. Jenže právě lidé, kteří to v životě nemají snadné, obvykle dělají ty nejlepší věci.

Proslavená husa

Takže si k jídlu dejte pivo z varnsdorfského pivovaru Kocour a večeři spláchněte děčínskou kmínkou od Grešíka, ať pochopíte zdejší kraj. O jídle, které vám o víkendu připraví Jirka Kožaný a ve všední dny kouzelnice Pavlína Čapková, se vám pak bude ještě dlouho zdát. A může to být třeba „jen“ silný hovězí vývar se špekovým knedlíkem nebo bramborové šišky s mákem.

Až nazraje čas na svatomartinskou husu, rezervujte si Na Stodolci stůl, zdejší husa se proslavila hluboko do českého vnitrozemí, ale i za hranicemi s Německem, zkrátka jezdí se sem na ni z daleka. Chutná tu stejně v létě jako za sychravého počasí. Jen ta peřina v pokojíčcích nad lokálem v zimě víc hřeje.

Autor: Darina Křivánková

Ochutnejte

Domácí kuřecí paštika s borůvkovou marmeládou ... 89 Kč
Tatarský biftek čerstvě namletý z květové špičky ... 159 Kč
Vepřová panenka na liškách s opečeným bramborem ... 199 Kč
Pomalu pečená kachna na jablkách s červeným zelím a bramborovým knedlíkem ... 189 Kč

Komentáře k restauraci

Načítám komentáře...

>