Koishi fish & sushi: Nejvyšší liga

Kontakt

Adresa

Údolní 11
602 00 Brno

Telefon

777 564 744

Otevírací doba

PO–NE11.00–23.00
ÚT–SO12.00–14.00 a 17.00–22.00SUŠI vám připraví japonský sushimaster

Webové stránky

Popis restaurace

Originální a jedinečná, taková je brněnská restaurace, kde se čaruje s rybami. Ať už je dostane do ruky šéfkuchař Petr Fučík, nebo japonský sushimaster.

V Koishi vstupujete do jiného světa, ze kterého se vám nebude chtít odejít. Neokázalá restaurace v brněnské Údolní ulici je jeden z důvodů, proč je na světě krásně. Jakmile překročíte práh, budete překvapováni vůněmi, chutěmi, nenucenou srdečností, profesionalitou a harmonií dokonalou přesně tak, aby nepůsobila křečovitě naškrobeně, ale jednoduše úžasně. A v úžas vás tu uvede každé sousto.

Všechno tu má přesné načasování a náležitou gradaci, přitom nikde nerozptyluje přílišná snaha o dramatičnost, na níž si kvalitní restaurace tak zakládají. Tady všechno plyne přirozeně. Decentní, minimalisticky pojatý prostor s červenými a černými akcenty nechce ničím ohromovat, pouze vytváří důstojnou scénografii pro hlavní hvězdy. A těmi jsou talíře s jídlem. Repertoár se tu mění každé dva měsíce, takže se není možné nabažit jednou provždy.

Brněnský bonviván Janko Martinkovič a manažerka Simona Elsnerová koncipovali restauraci jako kombinaci dvou gastronomických směrů, které dokáží vytěžit maximum z kvalitních ryb a na talíři propojit Evropu s Asií: fúzní gastronomie a suši.

Japonský akord rozeznívá sushimaster Noritada Saito. Odborník s třicetiletou praxí umí bravurně naplňovat všechna pravidla, jež si umění suši žádá. Jako dokonalá protiváha pak v konceptu funguje šéfkuchař Petr Fučík, který naopak nedodržuje vůbec žádná pravidla, respektive vytváří si ta vlastní, díky nimž je gastronomická tvář Koishi tak originální. Při vší úctě k sushimasterovi - je to právě fantazie Petra Fučíka, díky níž se vyplatí do Koishi vracet.

Vlivy Asie i středomoří

Menu bývá velmi stručné, nikdy v něm nechybějí bretaňské ústřice, tři předkrmy, tři rybí hlavní chody, jeden vegetariánský a jeden masitý pokrm, tři až čtyři dezerty. Doporučuji dát si cokoli, a ani nemusím vědět, co se zrovna v daném období vaří. Vím, že to bude skvělé.

Dodnes nemůžu zapomenout na odvážnou kombinaci mořských plodů a zabijačkových artefaktů, jako jsou prejt či jelítko, která byla na programu letos v zimě. Z léta mi zbyla na jazyku chuť mořského ďasa s mangovým čatní a thajským lilkem. Ingredience často voní Asií, ale původ mají i ve Středomoří, jako třeba při úpravě mořského vlka s mozzarellou, olivami a bazalkou.

Každá tečka má svůj smysl

Talíř vymalovaný jako od Picassa vám už na stůl přinesou leckde, ale zdaleka ne všude mají všechny ty tahy štětcem nějaký smysl, leckteří šéfkuchaři tvoří spíš jen pro oko. V Koishi se můžete spolehnout, že každá tečka na talíři vytváří s ostatními komponenty dokonalou chuťovou souhru. Vždycky se najde nějaký detail, který na talíři překvapí, třeba okurkový sorbet, saké pěna nebo Bloody Mary želé, které podtrhnou chuť lososa či chobotnice. Když si pozorný host všimne a ocení to, Petr Fučík není líný vylézt z kuchyňské ulity a přijít si pro pochvalu.

Nejvyšší čas zmínit se o personálu, který dokonale ovládá umění být vždy tam, kde je zrovna žádán, vědět, co je třeba, doporučit vhodné víno, včas dolévat, usmát se, ale nestresovat hosta přílišnou úslužností, jak to v dobrých restauracích často bývá. Je to další důkaz výborného smyslu pro míru a načasování. K tomu patří i oduševnělá zvuková kulisa, smysluplně sestavený vinný lístek, kde si lze vybrat ze zajímavých světových i domácích destinací, nebo třeba zdánlivý detail, jakým je osvětlení stolů.

Tuzemská špička

Když chcete po večeři posedět o něco déle u sklenky vína, jen se přesunete pár kroků přes dvorek do elegantního vinného baru Petit Cru. Všechny detaily tu do sebe nenuceně zapadají. Jako „koishi“, tedy kamínek, do mozaiky.

Loni si Koishi vysloužila v Maurerově výběru Grand Restaurant titul Restaurace roku. Je naprosto jasné proč. Na domácí scéně figuruje tenhle podnik teprve šestým rokem, ale od začátku se drží na špičce, nějak tu neumějí slevit z nároků na kvalitu a originalitu. Jen málokde se totiž stane, že je každá další návštěva lepší, než byla ta předchozí. A to jsem měla vždycky pocit, že lepší už to být nemůže.

Autor: Darina Křivánková

Ochutnejte

Ceviche z mořských plodů - mušle sv. Jakuba, kalamáry, ama krevety, vodní meloun, yuzu saké pěna, shiso ... 325 Kč
Grilovaná chobotnice - marinovaná rajčata, ponzu, řapíkatý celer, koriandr, Bloody Mary želé ... 325 Kč
Treska v misu & ama krevety - červená řepa, jarní cibulka, vodnice, pažitková miso emulze, kuřecí jus ... 485 Kč
Prosecco mascarpone cheesecake - lesní ovoce & sorbet z lesního ovoce ... 185 Kč

Komentáře k restauraci

Načítám komentáře...

>