Jak správně skladovat jídlo v lednici, aby vydrželo co nejdéle čerstvé

Jak správně skladovat jídlo v lednici, aby vydrželo co nejdéle čerstvé

Čerstvé potraviny na dosah ruky, to je komfort, který již považujeme za běžný standard. Nakoupit a dát věci do lednice zvládne každý. Ale opravdu víte, kam je umístit tak, aby vydržely co nejdéle čerstvé? Náš malý průvodce vám poradí, kam s nimi. Správné rozložení vám totiž kromě ušetřeného místa, dokáže životnost potravin výrazně prodloužit.

Dobře si vyberte

Ještě, než si prozradíme, kam dávat jednotlivé potraviny, je důležité si říci, co dalšího vám pomůže k čerstvým potravinám. Na čem zcela zásadně záleží, je vaše lednice. Ty novodobé totiž umí mnohem více než jen zapnout chlazení. Věděli jste, že nový systém NoFrost Plus dokáže v lednici vytvářet zdravější prostředí, a ještě ho i čistí? Díky speciální technologii IonAir tento systém vytváří záporně nabité ionty, které ničí bakterie, čistí vzduch a také odstraňují zápach. Vaše potraviny nejen vydrží dobré mnohem déle, ale uchovají si čerstvost, barvu i chuť.

Kam s ní

Základní pravidla pro potraviny jsou jednoduchá. Začneme od spodních vrstev. Nejnižší přihrádky jsou určeny na skladování ovoce a zeleniny. Je v nich stálá teplota, která je o trochu vyšší než ve zbytku lednice. Pro zeleninu a ovoce je to příjemných 8 stupňů a zabráníme tak jejich přemrznutí. Další přihrádka je nejvhodnější na maso, ryby a uzeniny. Jedna úroveň výše je nejlepší pro jídlo, které můžete okamžitě sníst. Patří sem třeba máslo, uvařený oběd nebo zbytky z předešlého dne. Horní přihrádka je pak nejlepším místem pro mléčné produkty, vejce, sýry.

Zákaz otevírání už neplatí

U starých lednic často nastal problém při jejich běžném používání. Jejich chladící systém při otevírání reagoval pomalu na změnu teploty, což mělo za následek vytvoření námrazy a vzniku vlhkého vzduchu. Věděli jste ale, že i tomu umí nová lednice předejít? Moderní lednice je opravdu chytrá, a to i díky technologii AdaptTech. Naučí se, kdy je nejvíce v provozu a podle toho upravuje svoji činnost, reguluje teplotu a aktivně tak zabraňuje kažení potravin. Navíc její speciální ventilační systém Multiflow má až čtrnáct aktivních otvorů, díky kterým proudí vzduch po celém prostoru rovnoměrně. Je tak zaručená stálá teplota a neustálé proudění čistého ionizovaného vzduchu.

TIP: Chytré lednice s vyspělými technologiemi, moderním designem a příjemnými cenami najdete u gorenje, slovinského výrobce domácích spotřebičů s tradicí více než 60 let.

Co do lednice nepatří

Nezapomeňte ale, že ne všechny potraviny mají v lednici své místo. Třeba takové banány, nebo kyselé citrusy jako jsou citrony, tam vůbec nepatří. Nebudete se tam líbit ani cibuli, bramborám, ale ani třeba medu nebo olivovému oleji. Těmto potravinám bude lépe ve spíži. Pobyt v lednici totiž narušuje jejich strukturu a škodí jejich čerstvosti i chuti.