Kuchyně - jak ji zařídit pro příjemné vaření?

Kuchyně - jak ji zařídit pro příjemné vaření?

Kuchyně je srdcem našeho domova. Proto si udělejte čas na správnou organizaci tzv. pracovních zón, jejichž návaznost vám zpříjemní pobyt v kuchyni, usnadní práci a vy se budete moci plně soustředit na jídlo samotné.

PRACOVNÍ ZÓNY

Představte si kuchyňskou linku rozdělenou na několik základních přípravných zón, kterými se během přípravy pokrmů pohybujete. Začínáte vybalením potravin a jejich umístěním do lednice a spíže nebo potravinové skříně. Před přípravou budete některé potraviny muset umýt ve dřezu. Poté se přesunete ke krájení, míchání, obalovaní na dostatečně široké a hluboké pracovní desce. Podle typu jídla pak využijete troubu, mikrovlnnou troubu nebo varnou desku, nad kterou by neměla chybět digestoř pro výměnu vzduchu v místnosti. Nezapomeňte na kousek volného pracovního prostoru taky na odkládání horkých hrnců a pánviček. Nakonec budete potřebovat myčku na nádobí nebo dřez.

Podle této logiky by měly být jednotlivé zóny za sebou a mezi nimi by měl být prostor alespoň 20-30 cm.

JAK ZJISTIT POTŘEBNÝ VÝKON VAŠEHO ODSAVAČE?

Na základě intenzity používání odsavače, je optimální výměna vzduch ve vaší kuchyni 6-10x za hodinu. Pro zjištění požadovaného výkonu odsavače do vaší kuchyně, použijte následující výpočet:

• Vynásobte rozměry vaší kuchyně v metrech (délka x šířka x výška) = M2

• Výsledek vzduch (m3) vynásobte 6-10x (průměrná výměna vzduchu za hodinu).

• Výsledná hodnota je doporučený výkon odsavače v m3/h

Zdroj: MORA

Další tipy pro správnou kuchyni

Kromě rozložení pracovních zón myslete na:

• Ergonomii – aby vás nebolela záda. Např. pracovní deska se obvykle umisťuje ve výšce 85-90 cm, ale pokud jste vyšší postavy, orientujete se spíše poučkou o vzdálenosti 20 cm od loktů.

• Logiku – například varnou desku nebo sporák nedávejte vedle dřezu. Přestavte si vždy situaci, že máte vše v provozu a myjete nádobí vedle smažících se řízků.

• Ekonomiku – varná deska nebo trouba vedle lednice vám s optimalizací výkonu chlazení nepomůže.

• Prostor – kolem varného panelu mějte dostatečný kus pracovní desky, alespoň 40 cm na každé straně. Mezi dřezem a varnou deskou je pak ideální vzdálenost 80-120 cm.

• Pohodlí – pokud máte vestavné spotřebiče, zkuste si dát troubu do úrovně očí. Nebudete se muset sklánět ke kontrole a manipulaci s pečení a koláčem.

• Efektivitu – odpadkové koše umístěte do skříňky pod dřezem. Odřezky a zbytky budou mít ke koši krátkou cestu, a ještě ideálně využijete prostor, který vám částečně okupuje odpad.

Před tím, než se pustíte do práce, myslete taky na vyřešení odpadu, osvětlení a elektroinstalace. Vzhledem k současnému využívání kuchyňských spotřebičů si naplánujte v prostoru nad pracovní deskou alespoň 4-8 zásuvek.

Nechte si poradit od zkušených odborníků na kuchyně a vytvořit si 3D návrh