Základní těsto

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Mouku vysypte na vál a uprostřed udělejte důlek. Vyklepněte do něj prošlehaná vejce (nebo žloutky). Můžete přidat 2 lžíce vody. Pomocí vidličky začněte vejce postupně spojovat s moukou.
2. Až bude směs dostatečně spojená, důkladně, zhruba 8 minut, ji hněťte ručně, až získáte hroudu hladkého a kompaktního těsta (těsto můžete také nahrubo zpracovat v robotu a pak ještě ručně prohněťte do hladkého těsta).
3. Těsto je potřeba důkladně prohníst, aby se v něm zaktivoval lepek a bylo pružné a tvárné. Spodní částí dlaní ho stlačujte a pak odtlačujte od sebe. Přeložte ho v polovině, otočte o 180°, opět ho stejným způsobem stiskněte a vše znovu opakujte. Obracejte stále stejným směrem (např. ve směru hodinových ručiček). Jakmile získáte dojem, že je těsto opravdu jak hedvábí, dopřejte mu odpočinek. Pečlivě zabalené ve fólii ho dejte nejméně na půl hodiny do ledničky.
4. Na moukou poprášené pracovní ploše pak těsto rozdělte přibližně na 4 části a každou vyválejte. Na dlouhé tvary, jako jsou tagliatelle, se snažte o výšku asi pětikorunové mince, pokud budete těstoviny plnit jako tortellini, vyválejte těsto na sílu asi 2mm.
5. U čerstvých italských těstovin nečekejte, až těsto zaschne (jako u českých nudlí do polévky), ale naopak je hned krájejte na požadované tvary. Placku těsta stočte jako palačinku a nakrájejte ji na širší tagliatelle či tenčí tagliarini, čtvercové „kapesníčky” fazzoletti, pruhy lasagne či vykrajujte na kolečka k plnění, oblíbené ravioli .

Poznámka k receptu

Z hebkého těsta z mouky, žloutků a vody vykouzlíte bezpočet tvarů těstovin.

TIP: Nudlové těsto se většinou nesolí, zvlhlo by. Zatímco u nás se na nudle často používá hrubá nebo i polohrubá mouka, v Itálii se těstoviny připravují pouze z hladké a vysoce vymílané, tedy s vysokým obsahem lepku (tzv. typ 00). Někdy se do tamních těstovin používají pouze žloutky a výsledkem je velmi vláčné, hedvábně hladké těsto. V luxusních verzích je poměr až 10 žloutků na 1kg mouky, někdy se do těsta přidává také lžíce olivového oleje.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...