Bramborový gratin s rybou

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Z menších brambor nakrájíme asi 50 tenkých plátků a dáme je do studené vody. Zbytek brambor nakrájíme asi na 5 mm silné plátky, spaříme je ve vroucí osolené vodě a scedíme.

Papriky zbavíme semínek, fenykl očistíme, vše nakrájíme na malé kostičky a krátce podusíme na oleji. Smetanu rozšleháme s vejci, přidáme špetku citronové kůry a osolíme.

Čtyři vhodné zapékací formy vymažeme kouskem másla a vysypeme strouhankou. Na dno každé formy rozložíme spařené a vychladlé plátky brambor. Zakryjeme je podušenou zeleninou, zalijeme smetanou s vejci a navrch položíme osolená a citronem pokapaná filátka z ryb.

Na filátka rozložíme syrové plátky brambor, pokapeme je zbylým rozehřátým a osoleným máslem, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 25 - 30 minut (podle tvaru forem).

Poznámka k receptu

Tuto specialitu můžete připravovat buď v jednoporcových formách, jak je uvedeno v postupu, nebo vše najednou v hlubším pekáčku či větší zapékací formě.

Máte-li rádi rozpečený sýr, posypte povrch těsně před dopečením nastrouhaným sýrem (Eidamem, Madelandem nebo aromatičtějším sýrem, jako je Parmazán) a nechte ho na povrchu roztéct a zezlátnout.

Gratin podávejte čerstvě upečený, abyste si plně vychutnali křupavou kůrčičku na povrchu.

Ozdobte každou porci před podáváním voňavým čerstvým tymiánem.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...