Bramborové gnocchi s pečenou dýní a šalvějí

Seznam surovin

Těsto:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, slijte a nechte jen nepatrně vychladnout. Ještě teplé je oloupejte a nastrouhejte najemno.

2. Nastrouhané brambory osolte a rozklepněte do nich tři vejce. Připravte si 300 g mouky a postupně ji přidávejte do bramborové směsi, začněte s množstvím asi 150 g. Rukama mouku a vejce postupně zapracovávejte do těsta. Ideální je začít bramborové těsto zpracovávat v míse ve chvíli, kdy jsou vejce zapracovaná a díky mouce se směs spojila v hmotu, která drží pohromadě. Těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochu.

3. Postupně přidávejte po lžících zbývající mouku a zapracovávejte ji do těsta. Nejspíš ji nespotřebujete všechnu, vždycky, než přidáte další dávku, mouku do brambor důkladně zapracujte. Hotové těsto by mělo být kompaktní, pružné, nemělo by se drolit, ale ani by nemělo být mazlavé. Pomůže mu důkladné prohnětení, které ale není nijak fyzicky náročné, bramborové těsto neklade velký odpor.

4. Bochánek hotového těsta rozdělte na několik dílů. Z každého na pomoučené pracovní ploše uválejte nudli asi 1,5 - 2 centimetry silnou. Nudle pokrájejte na stejně velké kousky, které budou mít tvar polštářků. Z každého pak v ruce vyválejte kuličku. Vůbec nevadí, když se vám nepodaří pravidelný tvar.

5. Na tvarování nočků si připravte vidličku, ideální je taková, která má hroty na průřezu kruhové. Vidličku otočte tak, aby byla oblou stranou nahoru, uchopte ji do jedné ruky, druhou rukou položte kuličku těsta na horní část vidličky a palcem zatlačte směrem dolů. Vznikne zatočený noček, na němž budou z jedné strany vroubky od vidličky, na druhé vznikne prohlubeň po celé délce nočku. Všechny „nerovnosti“ poslouží k tomu, aby na nočku lépe držel olej či omáčka. S prvními kousky možná budete bojovat, ale během chvíle získáte cvik a nočky se vám budou množit pod rukama. Dobré je vidličku občas poprášit moukou, stejně tak se hodí každý nok před tvarováním lehce pomoučit.

6. Dýni umyjte, rozkrojte, vydlabejte a nakrájejte na kousky o velikosti asi 2x3 centimetry. Pokrájenou dýni rozložte na plech vyložený pečicím papírem, důkladně zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut.

7. Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje, vsypte připravené nočky a na mírném plamenu opékejte, než zezlátnou, z každé strany budou potřebovat asi 2 až 3 minuty. Do pánve dejte jen tolik noků, aby sotva zaplnily dno.

8. V rendlíku rozpusťte tři lžíce másla, vsypte otrhané šalvějové lístky, počkejte, dokud máslo nezačne pěnit a šalvěj se nerozvoní, a nechte je v másle opékat necelou minutu. Noky nandejte na talíř, přidejte opečenou dýni a zalijte šalvějovým máslem.

Poznámka k receptu

Zkuste noky místo vaření opéct, velmi to jejich chuti prospěje. Stejně jako netradiční kombinace s pečenou dýní Hokaido a voňavým šalvějovým máslem.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...