Zelníky podle paní Rettigové

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Hlávku zelí rozeberte, omyjte, osušte a najemno nasekejte. Lžíci másla nechte v kastrolu rozehřát, nasypejte zelí, osolte, opepřete a nechte dusit do poloměkka.

Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Přimíchejte je k zelí a společně duste do zhoustnutí. Směs odstavte a nechte vychladnout.

Z trošky vlažné smetany, cukru a droždí umíchejte a nechte vzejít kvásek. Prosetou mouku smíchejte se solí, zbytkem vlažné smetany, rozpuštěným vlažným máslem, žloutky a kváskem a vypracujte vláčné těsto. Přikryté ho nechte na teplém místě vykynout.

Těsto propracujte na pomoučeném vále, potom ho rozválejte na tenký plát a vykrajujte kolečka nebo čtverce stejné velikosti. Na jeden vždy položte trošku zelí a zakryjte druhým. Okraje dobře přimáčkněte a kousky přendejte na vymazaný plech. Nechte je ještě nakynout, potřete rozpuštěným máslem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Asi po 10 minutách zelníky obraťte, opět potřete máslem a dopečte.

Poznámka k receptu

Podávejte vlažné samostatně nebo jako přílohu k masu.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...