Svítek z kopřiv, špenátu nebo mangoldu

Seznam surovin

  • krupice 4 lžíce (jemná)
  • mléko 4 lžíce (teplé)
  • máslo 2 lžíce (tekuté)
  • vejce 4 kusy (žloutky a bílky zvlášť )
  • sůl 1 lžička
  • špenát 2 lžíce (podušený nebo kopřivy nebo mangold)
  • sýr 4 lžíce (nastrouhaný)
  • tuk (na vymazání pekáče)
  • salát (okurkový k podávání)
Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Krupici spařte vroucím mlékem. Do vzniklé husté kaše přidejte máslo a žloutky a vše utřete. Směs osolte a vmíchejte do ní zelené lístky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a spolu s nastrouhaným sýrem ho opatrně zapracujte do krupicové směsi.

2. Troubu předehřejte na 170°C. Svítek rozprostřete do tukem důkladně vymazané nákypové formy nebo pekáče a pečte přibližně 20 minut, až na povrchu pěkně zezlátne. Je výborný s okurkovým salátem.

Poznámka k receptu

Klasické bezmasé, lehké a osvěžující jídlo bývalo pro naši kuchyni typické. Svítek chutná stejně dobře teplý (třeba s bramborami) i studený. Zbylý pak můžete pokrájet na nudličky a přidat do polévky.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...