Cuketové smaženky

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Cuketám odkrojte konce a pak je na hrubo nastrouhejte. V míse je promíchejte se solí a nechte asi 10 minut stát.

2. Poté z nich vymačkejte přebytečnou vodu (nejlépe rukama na cedníku, nebo zabalené do čisté utěrky).

3. Vraťte je do mísy a ochutnejte, jestli je není třeba dosolit (většina soli se vypláchla už při vymačkávání vody). Vmíchejte k nim cibulku, vejce a čerstvě namletý pepř. Nakonec vmíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva.

4. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte na středním plameni 2 lžíce oleje. Do pánve klaďte hromádky cuketové směsi (pánev nepřeplňujte, abyste mohli placičky pohodlně otočit). Trochu je zploštěte naběračkou a smažte 3 až 4 minuty stále na středním plameni, až začnou u okrajů zlátnout. Obraťte je a osmažte i po druhé straně. Na papírových ubrouscích z nich odsajte tuk a pak smaženky ještě přesuňte na plech.

5. V troubě předehřáté na 180°C je ještě 10 minut nechte dojít, aby byly křupavější. Podávejte s ochucenou smetanou nebo jogurtem a citronem k zastříknutí.

Poznámka k receptu

V zemi milovníků bramboráků a karbanátků je jejich cuketová verze vítaným přírůstkem do rodiny. Podobný recept najdete v řecké kuchyni, která má cukety také v oblibě.

TIP: Pokud chcete podávat smaženky jako hlavní jídlo, doplňte je vařenými, šťouchanými nebo v troubě pečenými bramborami. Můžete je ještě podávat se smaženým nebo ztraceným vejcem a s čerstvým pečivem. Hotové smaženky vydrží den či dva v ledničce, a pokud je zmrazíte, i několik měsíců – celkem se vyplatí, zvlášť v létě, připravit jich větší množství a část zmrazit. Nechte je pak povolit a krátce opečte na plechu v troubě.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...