Švestkový závin s kávovo - pěnovou omáčkou

Seznam surovin

Na omáčku:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Švestky omyjeme, rozpůlíme a odpeckujeme. Pokud použijeme švestkový kompot, slijeme šťávu a švestky necháme odkapat.

Perník nastrouháme a v hluboké pánvi na másle osmahneme. Když perník začne vonět, přisypeme cukr a při střední teplotě mícháme, dokud se cukr neroztaví. Odstavíme a necháme vychladnout.
Listové těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme na tenký plát. Posypeme perníkem, poklademe švestkami, posypeme trochu skořicí, pokapeme rumem a zavineme. Pomocí utěrky přeneseme závin na plech s pečícím papírem, potřeme máslem a vložíme do trouby předehřáté na 220°C. Závin pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 185°C a pečeme dozlatova.

Závin necháme částečně zchladnout a nejlépe vlažný nakrájíme na porce a doplníme kávovou omáčkou.

Kávovo-pěnová omáčka:

Do kulaté mísy ze skla nebo nerezu nalijeme odměřenou vodu, přimícháme kávu. Když se rozpustí, přišleháme žloutky s cukrem a skořicí. Mísu posadíme do kastrolu s vodou, která je těsně před
započetím varu - teplota nesmí překročit 90°C. Bez přestání musíme šlehat 10 - 12 minut dokud nám nevznikne jemná, lesklá pěna, která je zároveň dostatečně tuhá, že drží tvar. Teplota pěny nesmí při šlehání překročit 65°C.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...