Škvarkový závin

Seznam surovin

Na náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V míse smícháme mouku se škvarky, přidáme vejce rozšlehané s vodou a solí, ocet a vypracujeme jemné těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme 30 minut odležet v chladu.

Jablka oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky. Dáme je do mísy, pokapeme šťávou z citronu, přisypeme polovinu cukru a opatrně promícháme, aby se plátky nerozlámaly.

Na pánev nasypeme škvarky, přisypeme toastový chléb, který jsme rozsekali v robotu na drť a při střední teplotě mícháme, než začne zlátnout. Pak přisypeme zbylý cukr a necháme ho za stálého míchání lehce zkaramelizovat.

Odleželé těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 1 mm. Do středu každého plátu navršíme v pruhu polovinu jablek a posypeme je polovinou zkaramelizovaných škvarků. Jednu podélnou stranu pak přehneme přes náplň, druhou stranu
potřeme po délce na okraji tence vodou a přehneme přes přehnutou stranu.

Konce každého závinu pevně smáčkneme a záviny přeneseme spojem dolů na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme dozlatova asi 30 minut. Pokud těsto začne příliš tmavnout, zakryjeme ho listem alobalu.

Poznámka k receptu

Náplň můžete ještě vylepšit trochou mleté skořice, opraženými nasekanými ořechy

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...