Ořechový závin z bramborového těsta

Seznam surovin

Na náplň:

Na potření:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Nejdříve připravíme náplň. V hluboké pánvi rozehřejeme máslo a zvolna na něm za stálého míchání opražíme mleté lískové ořechy se strouhankou. Když začnou zlátnout, přidáme cukr a mletou skořici a mícháme, dokud nezačne cukr karamelizovat. Směs přesypeme do mísy a necháme zchladnout.

Brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku s práškem do pečiva, cukr a máslo a nejprve nožem a pak rukama rychle vypracujeme těsto. Ihned ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm a posypeme ho připravenou náplní (asi 3 lžíce náplně si necháme na závěrečné posypání). Na náplň jemně nastrouháme hořkou čokoládu, okraje těsta potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a medem, plát stočíme do závinu a konce těsta k sobě přimáčkneme.

Závin potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, posypeme zbylou nádivkou, vložíme ho do trouby vyhřáté na 170 °C a upečeme ho dozlatova (asi 35 minut).

Poznámka k receptu

Máte-li rádi jablečnou náplň, potřete plát těsta lehce máslem, rozprostřete na něj oloupaná a nastrouhaná jablka, posypejte je rozinkami, nasekanými mandlemi, skořicí a cukrem, případně ještě pokapejte rumem a vše zasypejte strouhankou lehce osmahnutou na troše másla.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...