Bramborový závin s mákem a švestkami

Seznam surovin

Na náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Nejdříve připravíme náplň. V hluboké pánvi rozpustíme máslo a zvolna na něm za stálého míchání opražíme mák s krupičkou. Zalijeme je mlékem, osolíme a vaříme do zhoustnutí. Směs odstavíme z ohně, přimícháme do ní cukr a přelijeme ji do mísy.

Vychladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, změklý tuk, cukr, vejce a špetku soli a vypracujeme tužší těsto. Rozdělíme ho na tři díly a každý rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát silný asi 2 mm o rozměrech 35 x 20 cm.

Do středu každého plátu dáme v pruhu třetinu náplně a poklademe ji půlkami švestek. Okraje těsta lehce potřeme vejcem rozšlehaným se smetanou, přehneme je přes sebe, lehce stlačíme a konce každého závinu smáčkneme k sobě a podsuneme pod závin. Záviny opatrně přeneseme spojem dolů na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je zbylým vejcem se smetanou, několikrát propíchneme vidličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Když těsto začne zlátnout, snížíme teplotu na 175 °C a pečeme ještě asi 20 minut.

Poznámka k receptu

Pokud těsto začne během pečení příliš tmavnout, zakryjte záviny alobalem.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...