Koblihy

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr a citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj žloutky, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a rum. Nakonec do základu rozdrobte droždí a nastrouhejte kůru.

2. Dobře promíchejte a pak propracujte na hladké, vláčné těsto.

3. Lehce ho poprašte moukou a zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem.

4. Vykynuté těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte ho zhruba do tvaru obdélníku o síle asi 1,5cm.

5. Na polovinu obdélníku dejte kopečky marmelády, pak přiklopte druhou půlkou těsta a tvořítkem (nebo sklenicí) z něj vykrajujte jednotlivé koblihy. Zbylé těsto znovu zpracujte na koblihy.

6. Do menšího kastrolu nalijte vyšší vrstvu oleje, rozpalte jej a koblihy v něm smažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk nechte odsát na papírových kuchyňských ubrouscích. Vlažné koblihy pocukrujte.

Poznámka k receptu

Slaďoučké kulaté smažené pečivo vám zvedne náladu. Na váhu nehleďte, vždyť je masopust, tak se to nepočítá!

Toto kynuté, v oleji smažené pečivo je oblíbené nejen v Česku, ale také v Polsku, Rakousku či v Americe. Dříve se připravovalo na tzv. Tučný (poslední masopustní) čtvrtek jako výslužka koledníkům.

20 koblih

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...