Vánoční jablečný závin

Seznam surovin

Těsto:

Vanilkový krém:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Rozinky s rumem ohřejte (ale nevařte!) a poté nechte v alkoholu zcela vystydnout.

2. Těsto rozdělte na dva díly. Každý pak na pouze lehce pomoučené ploše rozválejte do tvaru obdélníku.

3. Podél středové osy (delší strany) ho hustě posypte perníkem a poklaďte polovinou na kousky pokrájených (nebo hodně nahrubo nastrouhaných) jablek.

4. Posypte skořicí a perníkovým kořením, cukrem, slitými rozinkami, polijte medem (kažý závin jednou lžící) a nakonec nahrubo nasekanými ořechy.

5. Oba kratší konce zahněte dovnitř spolu s jednou delší stranou a potřete žloutkem. Nyní přeložte i druhou delší stranu tak, aby se obě překrývaly, a také potřete žloutkem.

6. Přemístěte na plech pokrytý pečicím papírem. Totéž udělejte s druhou částí těsta a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Závin podávejte nakrájený na kousky, se šlehačkou a vanilkovým krémem.

7. Krém připravte následujícím způsobem: Do smetany dejte dřeň z vanilky nebo vanilkový prášek. Přiveďte k varu, pak stáhněte z ohně a chvíli nechte stát stranou.

8. Potom dejte nádobu se smetanou nad vroucí vodní lázeň, do smetany přidejte rozmíchané žloutky s cukrem a krém míchejte na mírném ohni tak dlouho, až pěkně zhoustne. Přelijte ho do ozdobných misek a podávejte k závinu.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...