Perníková chaloupka

Seznam surovin

Na těsto:

Na polevu:

Kromě toho:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V míse promícháme všechny suché přísady - hladkou mouku, moučkový cukr, sodu, perníkové koření a kakao. Do směsi zapracujeme postupně vejce, rozpuštěné máslo a med. Těsto přendáme na pomoučený vál, důkladně ho propracujeme, zabalíme do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v chladu.

Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, vykrojíme z něj pomocí šablon všechny díly chaloupky a do předního a zadního dílu ještě vykrojíme okénka. Všechny díly přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme je do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 12 - 15 minut.

Z bílků, moučkového cukru a citronové šťávy umícháme vařečkou polevu (třeme ji asi 15 minut). Rozdělíme ji do misek a podle potřeby ji obarvíme potravinářskými barvami.

Z plátku želatiny ustřihneme dva obdélníky o trochu větší, než jsou okénka, a nalepíme je pomocí polevy na vnitřní stranu obou dílů.

Jednotlivé díly ozdobíme bílkovou polevou, bonbony a různým cukrářským zdobením (například stříbrnými perličkami).

Po zaschnutí slepíme díly k sobě pomocí zbylé polevy a chaloupku podle chuti ještě dozdobíme.

Poznámka k receptu

Aby k sobě jednotlivé díly dobře přiléhaly, zabruste je struhadlem. Při lepení spojte spoje párátky nebo špendlíky a po zaschnutí polevy je vytáhněte.

Vykrajování vám hodně usnadní speciální vykrajovátko na chaloupku, pomocí kterého si vykrojíte všechny potřebné díly. Je vyrobené z plastu, lehce omyvatelné a vhodné i do myčky nádobí. Stojí asi 100 korun a seženete ho přes internet.

Pokud chcete mít chaloupku svítící, opravdový komín je nutností. Upečte ho z perníku na trubičce na kremrole. Ve střeše pak udělejte otvor a komín do něj vlepte polevou.

Okna nemusí být jen ze želatiny. Můžete je vyrobit třeba ze želé, které rozválíte na tenký plát. Želé se hodí ale spíše na menší okénka, aby lépe drželo.

Jednotlivé díly chaloupky můžete slepit cukrovou polevou, ale i tekutým karamelem, rozpuštěnou čokoládou nebo potravinářským lepidlem.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...