Vánočka dle Romana Vaňka

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí.Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.

Přidáme všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.Robot na to při nízkých otáčkách bude potřebovat zhruba 10 minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle.Nakonec vmícháme rozinky a mandle.

Těsto vyndáme a necháme 30 minut vyzrát (odpočinout) na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo, ale ani plastem nic nezkazíte, nevhodný je nerez nebo mramor, protože chladí).

Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 dílů (o váze cca 100 g), každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen asi 30 cm dlouhý.Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat.

Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku.Vánočku dáme na plech a necháme hodinu kynout. Pomašlujeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 4050 minut v troubě rozehřáté na 160°C.

Poznámka k receptu

Na omládek se zadělávají těžká těsta (bohatá na cukr a tuk), jako jsou na vánočku, mazanec nebo koláče. Pokud byste zapracovali droždí do těsta rovnou, zrání a kynutí těsta by trvalo příliš dlouho. Díky tomu, že necháte droždí nejdříve vzejít, jsou kvasinky nastartované, aby těsto provzdušnily a hlavně pracují hned od začátku, tedy od hnětení.

Cukr do omládku nepatří, zabili byste kvasinky, ty si dostatek cukrů pro svoji výživu berou z mouky. Zrání těsta nepodceňujte, v tuto chvíli se pojí chutě, těsto se začíná prokvášet a dostává energii. Pokud mu dopřejete odpočinek, bude se vám za odměnu dobře zpracovávat.

Při následném řádném prokynutí nebudou výrobky dělat v troubě neplechu, mazanec bude držet tvar a vánočka se nerozplete a nepotrhá.

Do těsta patří vanilkový cukr, nikoliv vanilinový. Pokud neseženete vanilkový, na vanilinový zapomeňte a raději jej nahraďte normálním cukrem.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...