Lussekatter - Luciiny kočičky

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Připravte si kvásek - do vlažného mléka rozdrobte kostku droždí a přidejte asi 2 lžíce cukru. Lžící utřete dohladka a nechte kvásek 10 minut odpočívat v teple. Mezitím smíchejte šafrán se smetanou a metličkou míchejte, dokud se rovnoměrně neobarví. V kastrůlku rospusťte máslo.

2. Do větší mísy prostejte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, šafránovou smetanu, 2 vejce, zbytek cukru, kardamom, kvásek a promíchejte. Přisypte sůl a vypracujte pružné, nelepivé těsto. Nechte v teple kynout asi hodinu.

3. Z těsta vyválejte tenké dlouhé proužky a smotejte je do tvarů typických pro kočičky - esíček, beraních hlav, šneků či copů. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 minut dokynout. Potřete vejcem a ozdobte rozinkami.

4. Pečte 10 - 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Poznámka k receptu

Kočičky se ve Švédsku tradičně pečou na svátek sv. Lucie, proto Luciiny. Původní název odkazuje k pověře, že Lucifer v podobě kočky trestá neposlušné děti, zatímco Ježíšek ty hodné odmění sladkým pečivem. Zářivě žlutým švédským buchtičkám se tak začalo říkat luciferkatter (Luciferovy kočky), což se časem zkomolilo na lussekatter.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...