Sladký cop

Seznam surovin

Ořechová nádivka:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Rozdrobené droždí smícháme se lžičkou cukru a troškou mouky, zalijeme 0,5 dl mléka, rozmícháme a necháme kynout 15 minut v teple. Zbylou mouku spolu se solí prosejeme do mísy. Do středu dáme žloutky, vykynutý kvásek, přilijeme máslo a pomocí zbylého mléka zaděláme hutné hladké těsto. Necháme je v teple pod utěrkou hodinu kynout.

Připravíme nádivku: ořechy nasypeme do vroucího mléka, promícháme, přidáme cukr, kůru a rozinky namočené v rumu, odstavíme a necháme vychladnout.

Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly. Rozválíme je a naplníme nádivkou. Okraje těsta potřeme bílkem, zarolujeme a konce přimáčkneme k sobě. Z pramenů spleteme pevný cop. Konce potřeme zbylým celým rozšlehaným vejcem a podsuneme je pod cop.

Dáme do formy vyložené pečicím papírem a necháme ještě 15 minut v teple kynout. Potom cop potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme ořechy a v troubě při 170 °C pečeme 45 - 50 minut. Během pečení cop potíráme vejcem. Vychladlý cop poprášíme moučkovým cukrem.

Recept na povidlovou nádivku najdete zde.

Recept na tvarohovou nádivku najdete zde.

Poznámka k receptu

Cop pečte nejlépe v podlouhlé (věncové) formě, bude držet pěkně pohromadě. Můžete ho naplnit i tvarohovou nebo povidlovou náplní, co kdo má rád.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...