Pruhovaný buchtovník

Seznam surovin

Ořechová nádivka:

Povidlová nádivka:

Šimlová nádivka:

Meruňková nádivka:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V míse rozetřeme droždí se lžičkou cukru, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi vlažného mléka a kvásek necháme na teplém místě 10 minut vzejít. Pak přidáme vejce rozšlehané se zbylým vlažným mlékem a rozehřátým tukem, vmícháme prosátou mouku promíchanou se všemi sypkými surovinami a vypracujeme hladké těsto, které necháme zakryté utěrkou na teplém místě 40 minut kynout.

Vykynuté těsto přeložíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na pět stejně velkých částí a každou rozválíme na plát velký jako forma na srnčí hřbet. Tři pláty potřeme vždy jednou nádivkou, čtvrtý zavařeninou a postupně je na sebe naskládáme do vymazané formy na srnčí hřbet. Zakryjeme je posledním nepotřeným plátem a "buchtovník" necháme 20 minut kynout.

Před pečením "buchtovník" vydatně potřeme mlékem a vložíme na 5 minut do trouby vyhřáté na 220 °C. Pak snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme 40 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby horký moučník znovu potřeme mlékem, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.

Ořechová nádivka: Všechny suroviny smícháme dohromady.

Povidlová nádivka: Povidla promícháme s rumem (pokud jsou příliš tuhá, vlijeme trochu vlažné vody) a přidáme cukr a koření.

Šimlová nádivka: 25 g změklého másla utřeme s 50 g cukru a vejcem. Vmícháme tvaroh, trochu citronové kůry a kapku vanilkového aroma. Mletý mák podlijeme mlékem a za občasného míchání podusíme 8 minut. Přidáme 40 g cukru, 10 g másla, zbylou citronovou kůru, špetku skořice a hřebíčku a trochu vanilkového aroma, chvilku povaříme a po prochladnutí vmícháme do tvarohové hmoty.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...