Soufflé s černým pepřem

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 190 °C, formičky na soufflé vymažte máslem a vysypte cukrem. V míse důkladně smíchejte změklé máslo, mouku, sůl a pepř, nesmí vám zůstat žádná suchá místa. (Tohle soufflé si rafinovaně hraje s chutěmi, kromě pikantního pepře obsahuje i dost soli. Pokud nemáte rádi kontrasty, jako je slaný karamel, uberte množství soli až na polovinu.)

2. Do rendlíku vložte jogurt, 75 g cukru, ochucené máslo a za stálého míchání vařte na středním plameni asi 4 minuty, dokud směs nezhoustne a mírně se netáhne. Pokud máte strach, že ji na přímém ohni připálíte, vařte ji ve vodní lázni. Trvá to sice o něco déle, ale je to bez rizika.

3. Do jogurtové směsi přidejte žloutky a šlehejte metličkou, dokud nezískáte hladký krém. V jiné míse šlehejte bílky. Jakmile získají pěnovou konzistenci, přidejte zbývající cukr a vyšlehejte do tuhého sněhu. Sníh pak postupně, ideálně natřikrát, opatrně vmíchejte do žloutkové směsi.

4. Hotovým těstem naplňte formičky až po okraj. Nožem případně přejeďte přes okraje forem, abyste „seřízli“ zbytky těsta a dokonale je zarovnali. Pokud při plnění těsto někde přeteklo, pečlivě je setřete. Mističky přemístěte na plech a vložte do trouby. Pečte 17 - 19 minut podle toho, jakou strukturu dezertu chcete. Po 17 minutách bude střed soufflé ještě trochu tekutý, po 19 už zcela upečený. Hotové soufflé pocukrujte, ozdobte ovocem, šlehačkou a ihned podávejte.

Poznámka k receptu

  • Soufflé není zrovna snadná disciplína. Když se ale budete držet receptu, čeká vás nadýchaný, hedvábný a díky pepři příjemně pikantní dezert, kterým si podmaníte kohokoli…
  • I když je nutné soufflé ihned podávat, aby nespadlo, malý náskok získat můžete. Mističky totiž lze naplnit těstem a uložit do lednice až 30 minut před pečením.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...