VDOLKY S HRUŠKOVÝMI POVIDLY A TVAROHEM

Seznam surovin

Hrušková povidla:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Připravte povidla (nejlépe den předem): hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na stejně velké kousky. Dejte je do hrnce se silným dnem, přidejte cukr, citronovou šťávu a koření (to můžete zabalit do gázy, abyste ho později snadno vylovili). Podlijte trochou vody, přiklopte a na mírném ohni vařte asi 2–3 hodiny, až se hrušky začnou rozpadat. Občas povidla zkontrolujte a promíchejte. Kdyby se tekutina příliš rychle vypařovala, podlijte vodou. Až budou hotová, vyjměte koření a povidla přelijte do čistých, vypařených sklenic.

2. Připravte vdolky: do mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr, lžíci mouky a část vlažného mléka, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. Pak ke kvásku přidejte mouku, olej, zbytek mléka, vejce, špetku soli a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout.

3. Vykynuté těsto rozválejte na plát vysoký asi 1,5 cm a skleničkou vykrájejte kolečka. Nechte je na vále ještě 15 minut dokynout a pak do středu každého vdolku prstem vymáčkněte důlek. Vdolky smažte ve vyšší vrstvě sádla z obou stran dozlatova. Podávejte je pomazané hruškovými povidly a posypané rozdrobeným tvarohem a nastrouhaným perníkem.

Poznámka k receptu

Vdolky se na Valašsku nazývaly rozličné druhy pečiva – od kynutého těsta nasucho opečeného na tálu přes koláče až po tradiční bochánky potřené hruškovými povidly a posypané tvarohem.

20 vdolků ASI 1 LITR POVIDEL

Tip z Pardubického kraje TVAROH Tvaroh ve staniolu máme nejraději. Je šťavnatý, ale přitom není zbytečně řídký. Choceňská mlékárna ho vyrábí už více než 80 let a jediné, co se na něm za tu dobu změnilo, je obal. Kromě hliníkového ho balí i do igelitové fólie, díky níž vydrží dvakrát déle. Choceňská mlékárna v posledních letech expanduje i do zahraničí, kde boduje hlavně pomazánkovými másly. www.chocenskamlekarna.cz

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...