Rozinkový trhanec neboli šmorn

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Rozinky namočte do 2 lžic rumu.

Žloutky (bílky si nechte stranou) vyšlehejte s cukrem, špetkou soli, mlékem a najemno nastrouhanou citronovou kůrou. Přisypte mouku a opět vše promíchejte.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka vmíchejte do těsta.

Na velké pánvi rozehřejte polovinu másla, nalijte na ně těsto a posypte rozinkami.

Trhanec osmahněte z jedné strany (trvá to asi 3 minuty), pak ho opatrně otočte a ostrým nožem nakrájejte na kousky nebo pomocí dvou vidliček roztrhejte. Poklaďte kousky zbylého másla a vložte na 5 minut do trouby předehřáté na 200 °C.

Mezitím nakrájejte švestky na kousky, vložte do kastrůlku a zalijte šťávou z kompotu. Povařte, dokud se tekutina nezredukuje na třetinu původního množství a mírně nezhoustne (trvá to asi 20 minut).

Trhanec podávejte posypaný moučkovým cukrem a přelitý omáčkou.

Poznámka k receptu

TIP Omáčku na šmorn můžete uvařit i z jablek třeba se skořicí.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...