Velikonoční perníčky

Seznam surovin

Na polevu:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Na válu smícháme mouku, prášek do perníku a cukr, v hromádce uděláme důlek a do něj vyklepneme vejce, žloutky a přidáme i ostatní ingredience. Rukama důkladně zpracujeme tuhé těsto tak, aby se v něm netvořily trhliny. Těsto necháme alespoň 2 hodiny v lednici.

Z těsta část odkrojíme a rozválíme ji na pomoučeném válu na plát o síle asi 4 mm, z něhož vykrajujeme jarní motivy a skládáme je na plechy vyložené papírem na pečení.

Vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a každou várku pečeme asi 5–6 minut, přičemž celou dobu je hlídáme, snadno se totiž připalují.

Mezitím připravíme polevu. Moučkový cukr dvakrát prosejeme, přidáme bílek a citronovou šťávu a vše třeme větší plochou vařečkou, dokud nevnikne dokonale hladká, hustá a lesklá bílá poleva (trvá to 15–20 minut).

Perníčky okamžitě po vytažení z trouby ještě na plechu zahorka potřeme bílkem s kakaem, aby ztmavly a pěkně se leskly.

Vychladlé perníčky ozdobíme polevou a necháme zaschnout.

Poznámka k receptu

Perníčky jsou skvělé, protože jsou měkké a dají se jíst hned. Těsto na perníčky je ale opravdu urputné a jeho zpracování je věc delší doby, trpělivosti i síly, s jakou se do toho opřete. Pokud se vám zdá, že to prostě nepůjde, povolte těsto trochou másla, případně medu. Nikdy do něj ale nepřidávejte mléko, vodu nebo třeba rum – perníčky by ztvrdly na kámen.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...