Domácí perník

Seznam surovin

Na náplň:

Na ozdobení:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem, přimícháme žloutky, olej a rozpuštěnou čokoládu. Ve druhé míse smícháme mouku s ořechy, práškem do pečiva, solí, kakaem a kořením. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně ho střídavě s moučnou směsí přimícháme do žloutkové hmoty, až vznikne hladké těsto. Nalijeme ho do pekáčku vyloženého papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi 35 minut.

Upečený perníkový korpus necháme vychladnout, pak ho podélně rozřízneme na tři díly a prostřední rozdrobíme do mísy. Smetanu svaříme se salkem na polovinu původního množství, po zchladnutí ji přilijeme k rozdrobenému perníku a přilijeme tolik nálevu z kompotu, abychom umíchali pastovitou hmotu. Rozetřeme ji v tenké vrstvě na spodní část korpusu, na ni poklademe odkapané půlky meruněk, potřeme je zbylou náplní, přiklopíme vrchní částí korpusu, zatížíme a necháme asi dvě hodiny zruhnout.

Na závěr perník přelijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou, posypeme čokoládovým sypáním a necháme zaschnout.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...