Srolovaný kynutý koláč

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

TĚSTO: Rozdrobené droždí smícháme v hrnku se lžičkou krupicového cukru a lžičkou mouky, zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a kvásek necháme na teplém místě vzejít. Mezitím prosejeme do mísy mouku se solí, vmícháme zbylý krupicový a vanilinový cukr a citronovou kůru. Ve středu uděláme důlek, nalijeme do něj kvásek a máslo a pomocí zbylého vlažného mléka zaděláme vláčné těsto. Poprášíme ho moukou, mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme v teple hodinu vykynout.

ROLOVÁNÍ TĚSTA: Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme ho na obdélníkový plát silný 1 cm a potřeme mírně rozšlehaným bílkem. Těsto potřeme višňovou zavařeninou, posypeme mákem smíchaným s cukrem a nakonec překrájenými višněmi nebo třešněmi a rukama nádivku přitlačíme k těstu.

Ostrým nožem těsto nakrájíme na asi 5 cm široké pruhy. Dno rozevírací dortové formy vyložíme papírem na pečení a boky potřeme máslem.

Jeden pruh těsta srolujeme a položíme do středu formy. Potřeme ho po obvodu zbylým rozšlehaným bílkem a přitiskneme k němu další pruh obloženého těsta. Takto pokračujeme, až spotřebujeme všechny pruhy těsta. Formu uzavřeme, koláč necháme v teple ještě 15 minut kynout, pak ho vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme 55 minut.

Recept na kynuté těsto najdete zde.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...