Šnekový koláč

Seznam surovin

Na náplň:

Na potírání:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V hrnku nebo misce rozmícháme menší množství vlažného mléka s droždím, několika lžícemi mouky a lžičkou cukru, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít.
Do mísy nasypeme prosátou mouku, přilijeme zbylé vlažné mléko a přidáme i zbylý cukr. Pak přilijeme žloutky ohřáté na pokojovou teplotu, přidáme rozpuštěný vlažný tuk a citronovou kůru a nakonec vzešlý kvásek a za postupného přisypávání soli důkladně vše promícháme vařečkou, až se těsto spojí (trvá to nejméně 20 minut). Zpracované těsto setřeme z vařečky a stěn mísy, jemně poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě (nejvýše do 40 °C) na 30 minut vykynout. Pak ho několikrát promícháme, aby se provzdušnilo, a necháme v míse dokynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát silný asi 5 mm. Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nastrouháme na hrubém struhadle do misky, promícháme je s medem, citronovou šťávou a hruškovící a rozdělíme na plát těsta. Posypeme je rozinkami a poprášíme (nejlépe přes sítko) pudinkovým práškem a skořicí. Náplň urovnáme tak, aby na okraji těsta zbyl volný pruh široký asi 1 cm.

Těsto stočíme jako závin a nařežeme na plátky silné asi 4 cm. Rozložíme je těsně vedle sebe řezem nahoru do vymazané dortové formy a necháme asi 15 minut znovu kynout.

Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a jakmile začne zlátnout, začneme ho potírat marmeládou smíchanou s máslem a vodou a dopečeme dozlatova (celkem asi 40 minut).

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...