Meruňkový koláč s drobenkou

Seznam surovin

Na drobenku:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme prášek do pečiva, cukr, mléko, olej a vejce a dobře promícháme, až vznikne hladké kašovité těsto. Nalijeme ho do hlubšího vymazaného a vysypaného plechu a rovnoměrně rozetřeme.

Meruňky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Rozložíme je rovnoměrně a v dostatečné vzdálenosti od sebe na těsto na plechu tak, aby byly řeznou stranou dolů.

V misce smícháme polohrubou mouku s cukrem a nakrájeným máslem a prsty zpracujeme drobenku. Hustě jí posypeme povrch koláče, vložíme ho do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 30 – 40 minut dozlatova.

Poznámka k receptu

1 hrnek = 2,5 dl

Zkuste přidat do drobenky trochu pudinkového prášku s vanilkovou příchutí nebo špetku mleté skořice, bude ještě chutnější. Některé předpisy doporučují vpracovat do drobenky i jeden syrový žloutek.

Když do drobenky přidáte malou hrst jemně nasekaných vlašských nebo lískových ořechů, bude koláč ještě navíc hezky křupavý.

Nemáte-li kromě kuchyňské váhy ani troubu (například na chalupě), upečte koláč v remosce. Protože ale těsto obsahuje kypřicí prášek a při pečení trochu vyběhne, mělo by v syrovém stavu dosahovat jen do výše jedné třetiny remoskové mísy. Z uvedeného množství tedy upečete v klasické remosce dvě várky.

Koláč bude výborný (a také méně obvyklý), když místo meruněk použijtete čerstvé pevnější broskve.

Hodnocení: 4,4/5

Hodnotilo: 7

Vaše hodnocení: 3

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...