
Ve vlažném mléce rozmícháme rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme oba druhy cukru, vejce, žloutky, rozehřáté vlažné máslo, špetku soli a citronové kůry, rum a kvásek a vypracujeme hladké pružné a nelepivé těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem. Během kynutí těsto jednou promícháme a opět necháme nakynout.
Těsto rozdělíme na malé dílky a na pomoučeném válu z nich vytvarujeme kuličky. Na vymazaném plechu sestavíme vždy ze 7 kuliček tvar kytičky tak, aby se kuličky vzájemně nedotýkaly a zůstaly mezi nimi malé mezery, a necháme je znovu vykynout (asi 15 minut).
Pak pomoučeným dnem skleničky vytlačíme do kuliček důlky, vršky koláčků potřeme žloutky rozšlehanými s mlékem, každý naplníme jinou náplní a dozdobíme podle vlastní chuti. Vložíme je do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme dozlatova (trvá to asi 30 minut).
Recept na tvarohovou nádivku najdete zde.
Recept na ořechovou nádivku najdete zde.
Recept na makovou nádivku najdete zde.
Načítám komentáře...